Poppodium Phoenix is de voortzetting van de Popcorner, dat jarenlang een jongerenproject was als onderdeel van het jeugdwerk van Surplus Welzijn. De laatste jaren stond het integreren van onderwijs, cultuur en zorg en welzijn steeds meer centraal binnen de Popcorner. Deze ontwikkelingen maakten dat de Popcorner te breed werd als onderdeel van Surplus Welzijn en te veel geïntegreerd was om binnen de gemeente Breda te passen onder de noemer “Onderwijs”, “Cultuur” of “Zorgverlener”. Eigenwijs als we zijn, hebben we daarom een doorstart gemaakt als zelfstandige Social Enterprise, onder de naam Poppodium Phoenix. Zelfstandig, met nauwe relaties in plaats van onderdeel van. Hieruit ontstond tevens een nauwe partnerschap met “Nieuwe Veste”. Kortom, afscheid van het een, opent kansen voor het andere.

Binnen Breda is er onder jongeren vraag en behoefte aan een plek waar hiphop/urban centraal staat (specifiek onderzoek naar gedaan in 2017). Op vele plaatsen in de stad is het mogelijk om beats te creëren, teksten te schrijven, tracks op te nemen en nog veel meer zaken die populair zijn rondom hiphop/urban, maar deze plekken overstijgen niet het snuffelniveau.

Phoenix heeft:

  • Een locatie (aan de rand van het centrum)
  • Twee podia met ruimte voor circa 150-200 bezoekers (uitgerust met stage verlichting)
  • Vijf repetitieruimtes (om talent te ontplooien)
  • Technische kennis (van geluidstechnicus, opnametechnicus, lichttechnicus)
  • Fysieke instrumenten (gitaren, drumstellen, bassen, keyboards etc.)
  • Op hiphop/urban gerichte werkstations (computers, specifieke software en keyboards)
  • Docenten (o.a. beatcreator, workshopbegeleiders gericht op hiphop)
  • Een partnerschap met de Nieuwe Veste
  • Een uitgebreid netwerk (scholen, jeugdwerk, welzijnsorganisaties, zorgverleners)

Dit maakt het mogelijk om op een semiprofessionele wijze de losse initiatieven uit de verschillende wijken naar een hoger niveau te brengen. Hierdoor kan voor vele honderden jongeren in de stad de brug geslagen worden tussen de snuffelige kennismaking vanuit de wijkinitiatieven naar een stabiele semiprofessionele plek waar ze kunnen samenkomen. Hierdoor ontstaat weer het muzikale broeinest voor en door jongeren. 

Andere kernwaarden als initiatief nemen, muziek als taal, talentontwikkeling op basis van wie je bent als jongere, een veilige plek als je op school of thuis niet helemaal lekker in je vel zit, zijn nog steeds de basis van het DNA van onze maatschappelijke onderneming. Bij Phoenix kun je muziek maken, kun je je in de techniek bekwamen (licht, geluid, beeld), of evenementen organiseren, net waar je talenten liggen. En als vrijwilliger ben je van harte welkom om die evenementen te ondersteunen met een bardienst, techniek of juist als organisator.

Wat hebben nog nodig?
We hebben de bouwstenen, maar deze zijn nog onvoldoende op elkaar afgestemd. Om de doorstart als Social Enterprise tot een succes te maken hebben we geld nodig.

  • Een kleine upgrade van analoog naar digitaal (zo kunnen we onze studio beter afstemmen op jongeren)
  • Mankracht om ook daadwerkelijk een programma voor en door jongeren te ontwikkelen
  • Evenementen (inclusief de marketing) om jongeren daadwerkelijk bij Phoenix te betrekken


Donateur worden
Wil je Poppodium Phoenix steunen met een (eenmalige) donatie? Vul dan het formulier op deze pagina in en maak je donatie over naar NL33 BUNQ 2291 4952 67 t.n.v. Stichting Poppodium Phoenix o.v.v. “Donatie” + je naam.


 

Je kunt het bedrag overschrijven naar NL33 BUNQ 2291 4952 67 t.n.v. Stichting Poppodium Phoenix o.v.v. “Donatie” + je naam